IOGT-NTO-rörelsens arbete för alla barns rätt till en trygg och drogfri uppväxt.

Vi arbetar för att minska den totala konsumtionen av alkohol och bruket av andra droger, vilket är ett av de främsta hoten mot människors hälsa och skapar stora sociala och ekonomiska problem.

En av våra viktigaste uppgifter är att jobba för barns och ungas rätt till en trygg och drogfri uppväxt. Vi arbetar med alkoholpolitisk påverkan på lokal, nationell och internationell nivå, utmanar alkoholnormen och stöttar och stärker de som påverkats negativt av eget eller någon annans missbruk - i Sverige och i andra delar av världen. Vi hjälper barnen till trygga frizoner och för att göra det stöder vi även vuxna.

Din insamling är otroligt viktigt! Här är några exempel på hur gåvorna som kommer in gör skillnad:


Barn och unga

Varje sommar arrangerar vi ett 70-tal läger för tusentals barn runt om i landet. Här får barn möjligheten att bara vara – utan att behöva ta ansvar för någon annan. I tio års tid har också vi arrangerat jullovsaktiviteter för barn genom kampanjen Vit jul. 2016 arrangerade vi jullovsaktiviteter som mer än 8900 barn deltog i. Året runt når vi tusentals barn och unga genom våra veckoverksamheter.


Sociala företag

Många av dem som har jobbat på något av våra sociala företag berättar att det har förändrat deras liv. Som exempel har ett av våra sociala företag, Stickans Fixartjänst i Huskvarna, sedan starten 2010 bidragit till att 20 medarbetare har gått från arbetslöshet till fasta jobb och fyra personer har lotsats till utbildning.


Alkoholrådgivning

Jag behöver minska mitt drickande – hur gör jag?

Under ett år får vi hundratals samtal och mejl från både män och kvinnor där ungefär hälften rör frågor om den egna alkoholkonsumtionen och hälften rör oro för någon annans drickande.Alkoholnormen

Under 2015 besökte vi 7 av Sveriges högskolor och universitet med kampanjen Bryt! med målet att få studenter att reflektera över sin alkoholkonsumtion.

5 000 personer får varje år möjlighet att välja alkoholfritt under Almedalsveckan, då vi bjuder på ”Almedalsdrinken”. Genom att erbjuda en god och festlig drink utan alkohol vill vi få människor att reflektera över varför man egentligen dricker alkohol i jobbsammanhang.Påverkan och forskning

I samarbete med Svenska Läkaresällskapet publicerar vi den årliga forskningsrapporten ”Alkoholen och samhället”. 2016 lyfte vi kopplingen mellan alkohol och cancer.

Vi granskar också genom en årlig uppföljning Sveriges kommuner gällande deras stöd till barn som lever i familjer där det förekommer missbruk. I den senaste rapporten har vi kunnat visa att endast en bråkdel av de barn som är i behov av stöd nås av kommunerna.Flyktingkrisen

2000 personer fick middag, sovplats och frukost i våra ideellt drivna boenden för transitflyktingar i Stockholm. 1 000 liter soppa tillagades också i vårt soppkök och mättade många magar.

I orten Skäggetorp utan för Linköping, en plats som media gjort ökänd för dödsskjutningar och andelen yrkeskriminella som finns där, ordnades en stor fotbollscup för asylsökande ungdomar. Fotbollscupen blev en megasuccé och ledde till att hundratals barn- och unga fick träffas och ha kul. I Skäggetorp ordnas också språkcafé, demokratiutbildningar och föräldrautbildningar.


Internationellt
Vi driver även internationellt arbete på flera olika sätt. Läs mer om det i projektet IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete för att ingen ska fara illa av alkohol eller andra droger.

0 kr
Insamlat


0
Insamlingar

0
Gåvor